Tinerii cărora le vor crește aripi. Aeroclubul României a deschis noul sezon de zbor și le-a oferit modele de urmat în viață la peste 1.500 de adolescenți din România

zbor

Piloți și instructori ai Aeroclubului României s-au întâlnit, pentru prima oară, cu aspiranți ai statutului de pilot de avion, de planor sau de parașutist. În România sunt 15 Aerocluburi teritoriale, în principalele orașe, și numai în București s-au înscris peste 500 de tineri pentru cursurile gratuite ale disciplinelor aviației sportive. Dintre ei, în urma unor examene date peste circa două luni din teoria predată, circa 70-80 vor putea continua cu activitatea practică și vor avea posibilitatea ca, la final de an, să obțină un brevet și de ce nu să facă o carieră din Aviația Sportivă.

„Am început zborul ca mulți dintre voi, la 16 ani, la disciplina planorism. Ulterior am ajuns Instructor, Comandant, Director de Zbor și acum Director General. De ce vă spun toate acestea? Pentru a vă asigura că nu este nevoie de relații ca să ajungeți să faceți ceva în acest domeniu. Alături de colegii mei, ne străduim să descoperim tineri care vor să facă performanță, să reprezinte Aripile Românești la competițiile internaționale. Pentru asta însă, trebuie să fiți implicați. Fiți serioși, dați tot ce puteți. În fiecare an, ca și acum, aducem lângă noi tineri care învață de la noi și ajung, unii dintre ei, în Loturile Județene și cel Național. Oricine din această sală poate ajunge să facă ceea ce facem noi. Vă asigur că în fiecare zi încercăm să inventăm ceva nou pentru a ne adapta la mersul aviației sportive din Europa și să fim cât mai aproape de această zonă. Anul viitor organizăm un Campionat Mondial de acrobație cu avionul, în România, iar în 2019 cu planorul. Totodată, suntem prezenți la toate competițiile din străinătate.cursuri de zbor

Pe părinții care se află în sală, îi asigur că ai lor copii sunt pe mâini bune, ale unor instructori foarte bine pregătiți, sportivi de performanță”, le-a spus George Rotaru, Directorul General al Aeroclubului României celor prezenți.

„Sunteți foarte importanți pentru noi, să știți. Sunteți poate unul dintre principalele motive pentru care această instituție există. Prin semnătura pe care ați pus-o pe cererea de înscriere ați realizat multe lucruri, printre care faptul că ați intrat în familia noastră. V-ați angajat pe un drum. Pregătirea pe care o veți face poate constitui o bază solidă pentru o carieră viitoare, însă calea pe care ați ales-o nu este una ușoară. O să vă trebuiască foarte multă muncă, puțin talent, puțin noroc și, în mod deosebit, multă seriozitate și perseverență”, au fost o parte dintre cuvintele lui Dan Chiriac, Director de Zbor în cadrul Aeroclubului României, pentru bobocii din sală.

Încercați pe cât posibil să fiți sportivi. Probabil că la început o să fiți nevoiți să învățați să pierdeți, dar prin asta o să câștigați mai târziu, în viață”, le-a spus Laszlo Ferencz, pilot instructor, membru al formației de acrobație Hawks of Romania și vicecampion european la acrobație cu avionul.

„Zborul se face cu plăcere și cu multă muncă, dar ai nevoie și de puține aptitudini. Dacă nu le ai, nu prea iese cum trebuie”, le-a spus Nicolae Mihăiță, ‹Mami› celor de față. La cei 63 de ani de zbor pe care îi are, ‹Mami› spune că zboară și azi cu același entuziasm de la 20 de ani, dar și cu aceeași pasiune și randament.

„Am început formarea prin ’53, sub îndrumarea unor foști piloți de război. Pe atunci se zbura teribil de mult căci toți cei care zburaseră în război, împreună cu avioanele, fuseseră trimiși în repaus. Așa se face că la Clinceni erau mai mult de 50 de aeronave și cam 2 elevi la una. Incredibil de mult material de zbor”, a mai spus acesta celor de față, adăugând și câteva povești aviatice menite să îi introducă și mai mult pe tineri în fantastica lume a aviatorilor.

nicolae mihaita

Tot în cadrul festivității de deschidere, cei de față au putut să îi cunoască și pe sportivii cu rezultate recunoscute în Cartea Recordurilor, precum echipajul care a făcut posibil saltul din balon, de la aproape 11.000 de metri, sau pe George Coteț, care a reușit performanța de a ateriza cu parapanta, la punct fix, fără greșeală, de 11 ori consecutiv. Cu această ocazie, aceștia au primit atestări eliberate de Asociația Cartea Recordurilor și foarte multe aplauze de încurajare. Căci nu s-au oprit aici și au anunțat că… lucrează să se autodepășească în reușitele recunoscute pe plan internațional.

Cu atâtea exemple care respiră, trăiesc și sunt una cu Aviația, tinerii aspiranți nu doar că au avut parte de prima lor incursiune în frumoasa lume a aviatorilor, ci și au primit modele pe care să le urmeze și pe care să încerce chiar să le depășească. Pentru că elevul trebuie să își depășească, la un moment dat, mentorul.

Personal, m-am bucurat să văd atâta interes din partea unor tineri „pierduți în tehnologie” pentru Aviație, pentru învățat ceva nou și pentru petrecut timpul liber pe câmp – nu întotdeauna zburând, ci și avut grijă de aerodrom și de tehnica de zbor. Așa cum au spus și reprezentanții Aeroclubului, au intrat pe un drum care le va schimba viața, într-o mică sau mare măsură.

Succes!

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*