Timpul este una dintre resursele neprețuite pe care le avem și singura pe care nu o putem controla. Pentru a-i aduce un omagiu, unii oameni, mai talentați, au găsit o metodă de a stiliza instrumentele de măsură a acestuia, amintind parcă despre faptul că acesta este singurul lucru pe care îl putem face: să trăim frumos fiecare secundă pe care o avem la dispoziție.
Augustin Matei este singurul român pentru care trecerea timpului poate căpăta note atât de artistice. Totodată și unul dintre puținii din lume, el combină microsculptura cu micropictura și realizează ceasuri de mână unicat, integrând, la perfecție, într-un „univers” de câțiva centimetri pătrați materiale și pasiuni, în accesorii care sunt fabricate într-un singur exemplar, ce parcă spun povestea celui care le poartă. După ce a absolvit două facultăți, una de pictură bisericească și alta de arhitectură și design, după ce a profesat atât ca designer de interioare și de mobilă pentru un important brand de amenajări interioare, după ce ani de-a rândul a amenajat cele mai frumoase grădini pentru diverși beneficiari, Augustin Matei și-a dat seama că vrea altceva. A reușit, într-un final, să își găsească locul și să se identifice cu ce vrea să facă. Până aici însă, drumul nu a fost ușor, ca și cum ai spune „tic-tac”. „Totul a început de la un client căruia i-am amenajat grădina și care mi-a arătat o replică de ceas, extrem de fidelă, a unui brand consacrat. Atunci am aflat că există și alte branduri în afară de Orex, primul meu ceas mecanic, și Casio”, îmi povestește cu amuzament designerul. Curiozitatea l-a împins către documentare. Așa a aflat că marii producători de ceasuri oferă, mai degrabă un statut decât un produs. „Zile întregi am fost urmărit de gândul că aș putea oferi și eu un statut neprețuit. Mi-am spus că dacă există, sub cer, ceva făcut de mână de om, voi putea face si eu. Am sunat un bijutier care mi-a adus materie primă: o foiță de argint pe care am început să gravez o scenă din coloana lui Traian. Ușor-ușor am început să adun și scule, căci nu aveam decât niște cazmale pentru grădinărit”.
„Dragostea” nu a durat doar trei ani…
Augustin Matei s-a „îndrăgostit” de ideea de a „înfrumuseța” timpul, mai precis aparatele de măsură ale acestuia. Deși de multe ori a vrut să renunțe, dorința de a face o artă din măsurarea timpului, împreună cu spiritul autodidact, l-au făcut nu doar să nu renunțe atunci când ideile nu prindeau viață, ci să caute și în somn soluții pentru a le duce la bun sfârșit. După trei ani în care a învățat lucrând și în care a adunat ustensilele necesare, Matei avea să prezinte, pe internet, primul ceas, inspirat din cultura japoneză.
„De câte ori mă loveam de ideea de a renunța, mă gândeam că dacă sub acest cer este un lucru făcut de mâna umană, trebuie să pot să fiu în stare să îl fac și eu. În plus, un drum de 1.000 de pași, tot de la un prim pas începe”, povestește acum antreprenorul.
Citește mai multe despre acest subiect în Revista CARIERE.