Am așteptat BIAS 2017 cu bucuria unui copil care îl așteaptă pe Moș Crăciun. Bucharest International Airshow este, pentru noi toți, de la simpli fascinați de zbor, la pasionați și chiar practicieni, ziua aceea din an când ne adunăm în același loc, ca o familie. Sub același cer, ne primim darul: cei mai buni #OameniAiAviației, de la piloți de vânătoare, piloți sportivi, parașutiști și chiar piloți comerciali ne încântă cu măiestria lor.
Potrivit organizatorilor, BIAS 2017 a reunit peste 100 de aeronave civile și militare, peste 200 de piloți și parașutiști, care au evoluat în fața unui public de peste 160.000 de persoane.
BIAS 2017 a însemnat mai multă noutate ca niciodată, având o mulțime de invitați ale forțelor aeriene străine, cu evoluții senzaționale.
Nu pot spune multe despre ele, dat fiind faptul că le-am văzut pentru prima oară live, așa că doar le pot lăuda pentru incredibilele zboruri: Forțele Aeriene ale Turciei (Solo Turk), Forțele Aeriene ale Poloniei (Mig 29 Fulcrum și F16), Forțele Aeriene ale Ungariei (Gripen), Forțele Aeriene ale SUA (F 15).
În plus, în static display, am putut vedea aeronavele Forțelor Aeriene ale Greciei (Mirage 2000), Forțelor Aeriene ale Marii Britanii (Eurofighter Typhoon), Forțelor Aeriene ale Germaniei (Eurofighter Typhoon și Tornado), NATO (Aeronava AWACS – punctul de întâlnire al tuturor grupurilor de prieteni veniți să admire show-ul).
Pot să spun însă multe despre zburătorii români prezenți la BIAS 2017
Echipa Aeroclubului României ne-a oferit, tuturor celor prezenți, un spectacol desăvârșit: Evoluțiile celor de la Hawks of Romania au adus o mulțime de elemente de noutate, paralela dintre zborul jos al formației combinat cu manevrele solo ale lui Andrei Șerbu fiind o adevărată poezie pentru public. Nu este de ignorat nici trecerea în oglindă a lui George Rotaru și Atilla Goger, completată cu tonouri în jurul formației. Acesta fiind, din punctul meu de vedere, momentul de maximă intensitate și emoție al programului Șoimilor României.
Două alte premiere, neprecizate în cadrul show-ului, au fost:
- grupul de 3 parașutiști în cuțit, realizat pentru prima oară în țară de formația “Dust Devils România”(Marius Roșu, Costache Cătălin și Dumitrescu Georgiana).
- formația “diamant”, realizată pentru prima oară în cadrul unui miting aviatic de la noi, de “Blue Wings”.
Și, dacă tot vorbim de parașutiști, nici salturi din 3 AN2-uri simultan, cu 36 de cupole colorate pe cer nu s-au mai văzut până acum la un airshow.
La BIAS 2017, “îmblânzitorul de Kamov-uri”, domnul Valer Novac, ne-a oferit o lecție cu care sper să fi plecat tot mai multă lume: Niciodată să nu-I subestimezi pe “cei simpli”. Dacă, în viața de zi cu zi, bătrânul KA-26-le este un aparat agricol, utilizat pentru stropit culturi, cu maestrul Novac la manșă acesta s-a trezit la viață și ne-a demonstrat, tuturor, ca limitele sunt dincolo de ceea ce putem întrevedea, și să dăm uitării superficialitatea.
Ce au spus invitații străini despre BIAS 2017
Am avut plăcerea de a schimba câteva cuvinte cu unul dintre tehnicii B-25-ului RedBull, de la The Flying Bulls. Motiv pentru care i-am cerut o părere obiectivă asupra organizării și atmosferei generale a BIAS 2017, din partea cuiva care în fiecare weekend zboară la un alt airshow, având mai mulți termeni de comparație decât noi toți laolaltă. Entuziast, acesta mi-a răspuns că este încântat de eveniment, care este foarte, foarte apropiat de cele mari, “de afară”. Nu am putut să nu profit de moment fără să nu fotografiez cockpit-ul rarității la bordul căreia mă aflam, pentru a vi-l arăta și vouă, și fără să nu îi ofer câteva stickere frica de zbor .ro și să îi povestesc despre proiectul meu – de “a le da aripi” aviofobilor.
Dacă tot am adus aminte de proiect și de stickere, țin să le mulțumesc, pe această cale, și celor fără de care nu aș fi putut populariza proiectul la acest airshow: Evergreen Print, care s-au ocupat de realizarea lor și PilotShop.
”Am participat la multe mitinguri aviatice, dar acesta este de departe cel mai bine organizat dintre toate. Îi felicit pe organizatori!”, a declarat Andy Fuchs, de la Forțele Aeriene germane, la festivitatea de decernare a trofeelor pentru participanți.
”Ne-am simțit extraordinar la BIAS, totul a fost la cel mai înalt nivel și sperăm să revenim și la edițiile viitoare” a adăugat Rafal Pinkovski, reprezentantul Forțelor Aeriene poloneze.
“România, țara pionierilor Vlaicu, Vuia și Coandă”, cum spunea prezentatorul celor de la Solo Turk, le-a făcut cinste acestora, cu BIAS 2017, mai mult ca niciodată. Desigur, acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea a sute de oameni, cu luni de zile în avans. Oameni care și-au cules aplauzele din zâmbetele și bucuria celor prezenți. Doar Aeroclubul României a avut o desfășurare de peste 160 de piloți, tehnici și ajutoare de nădejde.
”Am reușit să organizăm cu succes cel mai mare eveniment aviatic din România și pentru aceasta mulțumesc tuturor angajaților CNAB implicați în acest proiect, partenerilor noștri și celorlalți organizatori din cadrul Ministerului Transporturilor, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Economiei. Mulțumesc totodată spectatorilor, instituțiilor statului – Poliția Transporturi, Poliția de Frontieră, Vama, SRI, ISU – mass media și pasionaților de aviație care ne-au fost aproape și ne-au susținut permanent în demersul organizării acestui proiect, BIAS 2017”, a declarat, tot la festivitatea de decernare a trofeelor pentru participanți, Bogdan-Stelian Mîndrescu, directorul general al Companiei Naționale Aeroporturi București.
Vezi aici o GALERIE FOTO SENZAȚIONALĂ de la BIAS 2017, realizată de Răzvan Podgornai
Până la anul, când va avea loc Bucharest International Airshow – ediția a X-a, vă salut cu bucurie: Am scăpat de insolație. Pasionați de Aviație, ne vedem la Aeromania, peste câteva săptămâni.