Bogdan Nicolai – omul care a făcut 6 joburi din Creativitate

Scenarist, producător, prezentator, comediant, om de presă și MC. Bogdan Nicolai le face pe toate cu aceeași energie și inspirație. Spune despre el că este un tânăr din filmele western americane ajuns, nu se știe cum, în România. Își dorește să facă din această lume una mai bună, iar pistoalele cu care se luptă pentru asta sunt… cuvintele.
Am omis însă un amănunt foarte important: în urmă cu ceva timp, pe când avea 22 de ani, Bogdan Nicolai a ocupat scaunul Directorului de Programe din MTV România. O poziție de Leadership, la o vârstă la care mulți tineri abia dacă visau un internship în redacția MTV.

Bogdan Nicolai ne demonstrează, în interviul pe care mi l-a acordat, în exclusivitate pentru Revista CARIERE, că poți fi un adevărat Leader, un adevărat Napoleon, atâta timp cât iubești ceea ce faci și cât toate au un punct comun. În cazul lui – Creativitatea.

Ce îi place lui Bogdan Nicolai să facă atunci când nu este într-un studio de radio sau de TV, ori la un eveniment? Care sunt hobby-urile tale? Cum te inspiri și cum te energizezi pentru o nouă săptămână?

Bogdan: Îmi place mult să citesc romane de ficțiune, așa trăiesc mai multe vieți. Și îmi mai place să scriu. În timpul liber scriu povești, nuvele, poezii pe care nu intenționez să le public. Sunt strict pentru plăcerea de a scrie.

Cum a apărut dorința de a fi om de presă?

Bogdan: Pentru a împărți cu ceilalți tot ce aflu.

De ce ai făcut această alegere? Ce alternative aveai?

Bogdan: Nu văd o altă alternativă. Este modul meu de a încerca să fac lumea mai bună. E o datorie pe care cu toții ar trebui să o platim în schimbul a tot ceea ce am primit.

Care crezi că a fost cel mai greu moment peste care a trebuit să treci în cariera ta?

Bogdan Nicolai: Mai greu a fost până când internetul mi-a demonstrat că dacă ai un mesaj interesant, corect și coerent, poți ajunge liniștit la publicul tău fără să depinzi de deciziile altora, de un anumit trust, radio, televiziune, ziar etc. Ele încă există, dar ar putea ca de mâine să dispară, fără ca drumul dintre emițător și receptor să fie blocat. A început viitorul.

Ai vrut să renunți vreodată la ceea ce făceai? Cum ai trecut peste și ce te-a motivat să continui?

Bogdan: Nu am vrut niciodata să renunț. Nu voi renunța niciodată. Îmi place jocul acesta în care ajungi la diferite niveluri, cu decoruri mai urâte sau mai frumoase, te lupți cu niște monștri, iei potul cel mare.

Ai un dicton după care îți desfășori viața?

Bogdan: Nu.

Te consideri un om norocos?

Bogdan: Nu pot spune că nu am avut parte de circumstanțe favorabile. Dar pe multe dintre ele le-am creat singur.

Care sunt provocările în domeniul în care lucrezi?

Bogdan: Nu e nicio filosofie. E ca la orice fabrică. Vine informația pe bandă și tu o ambalezi corect și atractiv.

Cum arată o zi din viața ta?

Bogdan: E compusă din prieteni, familie, fimări, radio, scris, citit, plimbări, dar niciodată în aceeeași ordine. Îmi pot face programul cam cum vreau eu, cu condiția să nu uit să bifez ce am de făcut.

Ești scenarist, producător, prezentator, om de presă și MC. Cum le gestionezi pe toate? Mai găsești echilibru și pentru viața personală? Cum?

Bogdan: Cam tot ce fac se bazează pe creativitate. Este esențial să îmi rezerv timp pentru mine, pentru citit, pentru liniște, pentru cei dragi, pentru muzică, pentru somn. Creierul are nevoie constant de restart-uri. Uneori, prietenii se întreabă de ce, când mă plâng că am atâtea de făcut, stau și lenevesc în mijlocul zilei. Tocmai pentru a mă reseta.

Știu că ai foarte mult umor. Au existat totuși momente când tu ai fost subiectul unor glume? Cum te-ai simțit să nu fii tu cel care “face mișto”?

Bogdan: Sunt mereu subiectul glumelor prietenilor mei. Nu mă supăr niciodată atunci când pe seama mea se fac glume bune. Râd la orice glumă bună, indiferent cât este de dură, dacă mă vizează sau nu. Orice umor de calitate începe prin a nu-ți mai lua în serios propria persoană.

Cum ai ajuns să fii director de programe la MTV, la 22 de ani? Care au fost temerile tale atunci când ai acceptat postul și provocarea?

Bogdan: Domnul Adrian Sârbu m-a numit în această funcție. Cred că a vrut un MTV făcut de un tânăr pentru tineri. Mă întrebam dacă, totuși, nu este o funcție prea mare pentru un om de 22 de ani. Dar m-am descurcat. După 4 ani, tot conducerea Pro-ului a considerat că e mai mare nevoie de mine la matinalul ProFM.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat din această postură?

Bogdan: E greu de numit un singur lucru important învățat. Mergeam de două ori pe lună la Londra, pentru training-uri și conferinte organizate de MTV Europe. Am învățat enorm de la ei. În plus, întâlnindu-mă cu cei care aveau franciza MTV în alte țări europene și nu numai (Istrael, Arabia Saudită, Brazilia etc), am avut ocazia să vad zeci de moduri noi de a crea content pentru publicul young.

Ai răspuns de o echipă din această funcție?

Bogdan: Am răspuns de o echipa de 30 de oameni care lucrau pe programe și producție.

Dacă da, din experiența ta de lider, cum crezi că ar trebui să fie lideri din corporații: team-leaderi sau team-playeri?

Bogdan: Nu am lucrat decât în corporații media. Aici, creativitatea este baza. Echipa trebuie să aibă un moral ridicat, o stare de spirit cât mai bună, să se simtă bine. Deci trebuie să fii întotdeauna unul de-al lor.

Care sunt, în opinia ta, abilitățile cheie pe care ar trebui să le aibă un lider?

Bogdan: Să se asigure că echipa trage în aceeași direcție. Să știe să se facă iubit fără a-și pierde respectul celorlalți.

Ai o emisiune – Life Couch. Cum ți-a venit ideea, și ce urmărești să realizezi cu aceasta?

Bogdan: Exact! Life Couch, de la ‘AListMagazine, e singura emisiune din online-ul românesc, dedicată exclusiv culturii.

Încerc să aflu ce au mai creat marii muzicieni, scriitori, pictori, actori, proprietari de hub-uri culturale sau organizatori de evenimente. Smiley, Radu Paraschivescu, Pavel Bartoș, Grasu XXL, Damian Drăghici, Dragoş Bucur, Chris Simion, Dan Bittman, Artan, Mihai Mărgineanu, Cătălin Mitulescu sunt doar o parte dintre invitații de până acum.

Care este rolul culturii, în opinia ta, în viețile noastre?

Bogdan: Cultura înseamnă educație, iar educația este singura șansă de a progresa.

Își mai găsește locul, în tot acest aport tehnologic?

Bogdan: Eu cred că da. Asta ne și dorim prin această emisiune. Să aducem publicului, oamenilor – cultura, cu un singur click, pe telefonul mobil sau pe tabletă.

Citește restul interviului cu Bogdan Nicolai în Revista CARIERE.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*