Sunt multe filme cu război, Hacksaw Ridge și Bridge of Spies fiind, în opinia mea, cele mai bune de până acum. N-a fost rău nici Fury, dar s-a exagerat puțin cam mult faptul istoric, subiect al ecranizării. De departe însă, Dunkirk este cel mai bun film de război pe care ai să îl vezi, în mod cert, cel puțin în următorii ani. Ecranizarea uneia dintre cele mai mari, controversate și importante lupte din al Doilea Război Mondial îl are ca regizor pe Christopher Nolan, din distribuție fac parte nume importante ale cinematografiei, precum Tom Hardy și Mark Rylance, dar și cascadori români.
La invitația celor de la Vertical Entertainment, am avut privilegiul de a viziona Dunkirk înainte de prima proiecție pentru public din România, la IMAX, unde ți-l recomand și ție să mergi să îl vezi, pentru a te bucura de toate detaliile pe care Christopher Nolan a vrut să le sublinieze, folosind pelicula de 65 de mm.
Evenimentul de lansare a Dunkirk a ieșit din sfera banalului, la el fiind prezenți membri ai asociației de reconstituire istorico-militară Deutsches Freikorps, care ne-au introdus, după vorbă, după port, în atmosfera filmului.
Astfel, înainte de vizionare, invitații au putut urmări un scurt moment de reenactment și s-au putut fotografia folosind diferite replici de arme și echipamente militare.
Povestea din cinema ilustrează, cu fidelitate, ceea ce s-a întâmplat în mai-iunie 1940, când circa 330.000 de soldați au fost salvați de pe o plajă care se îngusta, pe zi ce trece, sub amenințarea armatei germane. Trupe aparținând a 5 națiuni, precum britanici, francezi, belgieni, olandezi și polonezi au fost salvate cu ajutorul societății civile, chemată să se implice cu vase mici. Aflate sub supravegherea vaselor militare, și apărate de piloții Royal Air Force, acestea au traversat Canalul Mânecii, de la estuarul râului Tamisa și din Dover și au participat activ la evacuare. Fiind capabile să se apropie de plaje mai mult decât vasele militare, micile vase au fost de un real ajutor pentru a-i duce pe soldații aflați la capătul puterilor spre navele mari de transport.
Pentru noi, germanii, cuvântul « Dunkirchen » va rămâne pentru eternitate simbolul victoriei în cea mai mare bătălie de anihilare din istorie. Dar pentru britanicii și francezii care a fost acolo, le va aminti, pentru tot restul vieții, de o înfrângere care a fost mai grea decât oricare altă suferită vreodată de o armată, susțineau nemții, în presa locală, după luptă.
Dunkirk redă, într-un mod dramatic, zilele de calvar prin care au trecut cei aproape 400.000 de soldați și lupta lor pentru supraviețuire, în încercarea lor de a se întoarce, peste mare, în Anglia. Atacurile aeriene înteprinse de Armata Germană cu celebrele aeronave Stuka sunt terifiante chiar și în sala de cinema, lupta aeriană dată pentru apărarea celor ce trebuiau să fie evacuați fiind de-a dreptul spectaculoasă. Filmat pe peliculă de 65 de mm, Dunkirk nu este doar un film, ci o adevărată experiență cinematografică. Ecranizarea reușește să te transpună când printre nori, în scenele de dogfight, când pe mare, trăind momentele de tensiune alături de sutele de mii de soldați ce se agățau de orice speranță pentru a scăpa din acel iad.
Recomandăm vizionarea filmului Dunkirk, care spre deosebire de alte producții de la Hollywood, prezintă evenimentul într-o manieră echilibrată, printr-o optică plăcută, ce nu are tendința de a ironiza sau demoniza adversarul, cu scene dinamice și câteva momente extrem de bine realizate (bătăliile aeriene și scufundarea unor vase). Un film bun, realizat în mod profesionist, au declarat la final membri Deutsches Freikorps.
Vizionare plăcută!