Ghidul de zbor VFR al României. Inițiativa care “dă aripi” Aviației Generale din țara noastră

Ghidul de zbor VFR al României, prima ediție, a ieșit de la lumina tiparului de curând, la inițiativa a trei absolvenți ai Facultății de Inginerie Aerospațială ai Universității Politehnica București, care și-au propus să își pună know-how-ul acumulat în timpul anilor de studiu în ajutorul Aviației Generale și să ajute astfel la rezolvarea unor probleme cu care se confruntă domeniul.

ghidul de zbor vfr al româniei

Ghidul de zbor VFR al României a fost realizat de Alexandru Ignat, Andrei Pascu și Robert Ivascu, cu ajutorul d-lui decan Octavian Thor Pleter, alături de Andrei Calciu, Emi Preda, Mircea Manole, Vali Bandilă, sub coordonarea lui Kiran Yadav, un student internațional al aceleiași facultăți. Întregul proiect a avut susținerea necondiționată a Pilotshop.ro și AROPA (Asociația Română a Operatorilor din Aviație) și a dl. Dorin Ivașcu, un promotor neobosit al Aviației Generale din România.

“Aviația Generală de la noi are nevoie de mai mult decât infrastructură de aeroporturi, aerodromuri, oameni pregătiți și reglementări AACR. Are nevoie de dezvoltarea unei culturi de aviație care poate fi cultivată, în primul rând, de cei care iubesc Aviația necondiționat. Am încercat să producem un ghid care să aibă nu doar informații tehnice, aride, ci și o mai bună înțelegere a activităților de Aviație Generală, de la fiecare aerodrom sau aeroclub, cum ar fi, de exemplu, mitingurile aviatice și diferitele festivaluri de aviație. Aș ruga pe cei care folosesc acest ghid să ne transmită observații, pentru că vom lucra la o a doua ediție pe care o vrem mai bună, cu mai multe poze de aerodrom, dar și informații turistice”, a declarat Dorin Ivașcu, la evenimentul care a anunțat faptul că Ghidul de zbor VFR al României a fost finalizat și este disponibil pentru a fi procurat.

Ghidul de zbor VFR al României are 228 de pagini și este structurat în 8 secțiuni:

  • Flight Notes: informații utile de aviație (alfabetul de aviație, termeni și prescurtări de Aviație, descrieri Metar și Meteo, tabele de conversie, etc).
  • Reglementări: autorități de reglementare, reglementări, proceduri VFR, clasificarea Spațiului Aerian, etc.
  • Lista aeroporturilor / aerodromurilor: toate cele 73 aeroporturi, aerodromuri și terenuri de zbor, aranjate în ordine alfabetică, cu toate informațiile relevante.
  • Hărți de aerodrom: hărțile fiecărui aerodrom / teren de zbor la scară, date geografice și administrative, caracteristicile pistei, servicii, hărțile VFR Approach publicate de Romatsa, etc.
  • Evenimente: Competiții aviatice, Air Show-uri, Fly-in-uri.
  • Aerocluburi: Lista cu aerocluburile private sau de stat.
  • Lista zonelor de parașutism.
  • Asociațiile de Aviație active în România și Abrevieri.
  • Mini Logbook – pentru evidența orelor de zbor.
Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

2 thoughts on “Ghidul de zbor VFR al României. Inițiativa care “dă aripi” Aviației Generale din țara noastră

  1. TUDOR Dana

    16 aprilie 2018 at 8:16

    As dori sa cumpar 2 exemplare de “Ghidul de zbor VFR al Romaniei” Ma numesc Tudor Dana, ing de aviatie, fost controlor de trafic aerian ACC-APP-TWR, la Cluj. Lucrez la Simulator la Romatsa-DSNA Cluj. A astept raspuns. Cu multumiri si stima pt ceea ce faceti

  2. Marius Vecu

    30 noiembrie 2023 at 17:12

    Ghidul VFR poate fi cumparat de la Pilotshop = http://www.pilotshop.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*