“Nu îmi e frică să zbor”. Așa am numit seminarul pe care mereu mi-am dorit să îl organizez. Pasionat de Aviație, dar neputând să obțin brevetul de pilot, din cauza unor probleme oftalmologice, am găsit alte căi de a realiza ceva în acest fascinant domeniu.
Unul din trei oameni se tem de zbor și, ca atare, m-am hotărât să împărtășesc cunoștințele dobândite în zecile, poate sutele de ore petrecute de-a lungul anilor pe câmpurile de zbor, printre avioane și aviatori. Nu singur, ci alături de piloți – instructori de la Aeroclubul României, de psihologul Lucian Negoiță și de avocații din departamentul de Dreptul Aviației de la ONV LAW.
Alături de noi, pilotul și instructorul de drift Marius Mitrache a oferit șansa, unui participant, de a trăi o experiență la limită, alături de el, în mașina de curse. Marius speră ca astfel, acesta să capete mai mult curaj pentru a zbura și a călători cu avionul. Nici Lay’s România nu au stat deoparte atunci când le-am propus să ne fie alături în acest demers. Ne-au susținut cum au știut ei mai bine, asumându-și partea de relaxare și, mai ales de networking din seara de 15 februarie 2017.
“În viață nu trebuie să te temi de nimic, trebuie doar să înțelegi” – Marie Curie.
Participanții au avut astfel ocazia să afle ce este portanța și cum facilitează ea zborul, cum se desfășoară o cursă aeriană, ce reprezintă toate zgomotele pe care le aud la bord și cum poate fi zborul influențat de condițiile meteorologice.
Aceștia au mai aflat că trebuie să aibă încredere în piloți, deoarece sunt bine pregătiți, chiar și pentru cele mai negre scenarii pe care le-ar putea întâlni în timpul cursei aeriene.
Astfel, indiferent cât de rea este vremea, cei de la manșă vor cântări întotdeauna bine opțiunile și vor considera întotdeauna siguranța pe primul plan. Căci și ei sunt oameni normali, cu familii și copii și își doresc să ajungă acasă în siguranță.
Cei care ne-au acordat încrederea lor și au venit la seminarul “Nu îmi e frică să zbor” au putut afla mai multe și despre pregătirea piloților, chiar de la dl. Director General al Aeroclubului României, George Rotaru. Instituția pe care acesta o reprezintă pregătește anual câteva sute de piloți sportivi, dintre care, cei mai mulți, mai devreme sau mai târziu se orientează către o carieră în aviația comercială.
Totodată, psihologul și psihoterapeutul Lucian Negoiță i-a ajutat să înțeleagă cum se naște frica și cum poate fi ea controlată sau chiar eradicată. La finalul speech-ului, cei de față au primit din partea acestuia un exercițiu pentru acasă, alături de sfaturi privind abordarea corectă a “problemei”.
La finalul seminarului, cei prezenți și-au dat seama, prin prisma prezentării av. Ioana Anghel, din partea departamentului de Dreptul Aviației de la ONV LAW, că sunt mai multe șanse de a le fi pierdut sau deteriorat bagajul, de a pierde cursa aeriană și eventual zborul de legătură, ori de a nu primi despăgubiri în cazul anulării cursei. Astfel, ei au primit sfaturi juridice cu privire la acțiunile pe care le pot înteprinde pentru a își face dreptate și a-și recupera prejudiciile.
Pentru că vindecarea începe cu recunoașterea și confruntarea problemei, cei prezenți la seminarul “Nu îmi e frică să zbor” au primit primul lor brevet. Nu de pilot, ci pentru curajul de care au dat dovadă în a sta față în față cu “spiridușul”, așa cum Lucian Negoiță a supranumit frica de zbor.
Aceștia și-au mai dat seama, după cele aproape 3 ore petrecute alături de specialiști, că avionul nu este o amenințare a vieții sau ceva temător, ci e o creație frumoasă, un incredibil act ingineresc și o modalitate minunată de a călători în jurul fascinantei planete pe care trăim.
Avioanelor le place să fie în aer, asemeni piloților. Pentru asta au fost proiectate și pentru asta cei de la manșă se pregătesc în permanență de-a lungul vieții.
Cu ce gânduri au plecat acasă participanții:
Totul e în mintea noastră, putem controla orice frică.
Se pare că în Aviație sunt mult mai multe verificări decât credeam.
Înfruntă-ți frica! Confruntarea fricii de zbor este cheia vindecării.
Frica de zbor se învinge cu ajutorul gândirii și cu exerciții.
Fight or Flight
Urmează multă muncă cu noi înșine…
Aterizarea este cel mai periculos moment al zborului.
Acestea sunt doar o parte dintre opiniile celor prezenți. Marea majoritate dintre ei a considerat că prima ediție a seminarului “Nu îmi e frică să zbor” a fost peste așteptările pe care le aveau, în timp ce restul dintre cei prezenți – conform așteptărilor. Au plecat însă înarmați să înfrunte “spiridușul”.
Pentru noi, organizatorii, a fost o seară magică. Ne-am încărcat cu o energie extraordinară, dată de bucuria că pasiunea noastră pentru Aviație și-a găsit nobilul scop de a îi ajuta pe cei din jur, care se tem de zbor, de călătoria cu avionul. Demersul nostru continuă, căci pregătim o a doua ediție, care va urma în curând. Așa că dacă știi pe cineva care se teme de zbor, spune-i despre #NuImIeFricaSaZbor. Cu siguranță îi vei schimba viața!
Foto: Bogdan Enachi și Răzvan Podgornai.
Galerie foto completă: aici.