Site-urile cu certificate SSL – favorizate de Google? Calculatorul şi internetul au apărut ca o bombă pe piaţa modernă şi chiar de la început s-a ştiut că omul are să se îndrăgostească de acestea şi le va rămâne fidel… orice nu s-ar întâmpla.
Cu un simplu click – toată lumea e la picioarele tale. Călătoreşti virtual oriunde, te afli la un pas distanţă de cei dragi, cunoşti oameni noi, poţi descoperi orizonturi nebănuite, poţi procura produse online sau, pur şi simplu, să îţi dezvolţi o carieră. Sună nebuneşte, totodată fascinant însă, ca de fiecare data, la mijloc se află un “no”. Odată ce evoluăm, treptat scade siguranţa şi încrederea în acest domeniu. Specialiştii încearcă să le completeze şi să sporească gradul de siguranţă, dacă nu la 100%, cel puţin la cel mai înalt nivel posibil.
Site-urile cu certificate SSL – favorizate de Google?
Cu certificate de securitate ai mai multă libertate
Nu contează dacă e un site de prezentare a unei o firme sau serviciu, site de informare, site de reţele sociale, site de ştiri, site al unei campanii publicitare, portal, blog sau magazin online. Toate au nevoie de protecţia datelor şi de a oferi încrederea că sunt autentice, integre, credibile şi adevărate. Ca site-ul să nu fie spart și datele să rămână confidenţiale, fără a fi modificate de altcineva, tot mai mulți apelează la certificatele de securitate. Acestea au misiunea de a securiza schimbul de informaţii care are loc în internet, criptând informaţiile înainte ca acestea să intre în fluxul de circulaţie de pe internet. Astfel, odată ce au fost codate, nu mai pot fi decodificate decât de serverul original, site-ul păstrându-şi adevărata identitate.
Această tendință este urmărită în ultimii câţiva ani, Google cerând ca orice site să renunțe la HTTP şi să înceapă a folosi HTTPS şi SSL, pentru a proteja utilizatorii. Un alt motiv ar fi că zilnic apar diverse site-uri fantomă, identice cu cele originale, care vor deturnarea traficului legitim sau introducerea unor programe software concepute cu intenţia de a afecta computerul, de a sustrage informații personale şi de a afecta funcționarea acestuia
Google plasează HTTPS în top cerinţe
HTTPS sau Hypertext Transfer Protocol Secure este versiunea sigură a HTTP-ului. “S” sau Secure arată că datele care intră în browser-ul calculatorului tău sunt securizate. Toate datele trimise prin conexiuni HTTP riscă să fie citite de hoţii virtuali, aceştia reușind să spargă conexiunea între browser-ul calculatorului şi site-ul web. HTTPS se face util şi de neînlocuit mai ales atunci când vine vorba de protecţia tranzacțiilor foarte secrete realizate online, ale serviciilor de banking și ale formularelor de comandă online pentru că poţi realiza plăţi extrem de uşor şi rapid.
SSL sau Secure Socket Layer
SSL sau Secure Socket Layer reprezintă un canal securizat între două dispozitive, fiind un certificat recunoscut după cheia de criptare ce va fi plasată pe server. SSL devine astfel un protocol transparent şi în acest caz poţi face o distincţie clară între un site real şi unul fake din motiv că primul are afișat un lacăt şi bara de adrese URL ca HTTPS în loc de HTTP. SSL va rămâne devotat ambelor părţi, fără a permite alteia să se infiltreze pe neaşteptate. În cele mai dese cazuri, acesta este utilizat de magazinele online care deţin informaţii despre potenţialii clienţi.
Certificate SSL. Se aleg după numărul de domenii sau subdomenii deţinute. “Mono Domeniu” se referă la securizarea unui singur domeniu sau subdomeniu. “Wildcard” securizează un domeniu web şi toate subdomeniile asociate cu acesta. “Multi Domeniu” oferă securitate pentru mai multe domenii web.
În funcţie de tipul de validare, poţi opta pentru certificate SSL cu validare extinsă (EV), care transformă bara de adresă a browser-ului integral sau parţial în verde, afişează un simbol de securitate, numele societăţii deţinătoare a website-ului şi autoritatea de certificare care a emis certificatul. Acesta securizează un număr nelimitat de subdomenii şi oferă o securitate la cel mai înalt nivel. Deasemenea, poţi alege un certificat SSL SAN (Subject Alternative Names) care securizează un anumit număr de domenii şi subdomenii, adică doar cele înscrise în certificat. Se instalează pe mai multe servere şi au fost create cu scopul să sprijine instantaneu infrastructurile de comunicaţii.